Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

Exhumades les restes de 210 republicans sense ajuda estatal

• ONG i oposició exigeixen fons per recuperar les víctimes del franquisme
• Recorden que Defensa ha pagat la recerca de caiguts de la División AzulRAIMUNDO CASTRO MADRID

L'Associació per a la recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) i altres organitzacions no governamentals (ONG) disposades a impedir que les atrocitats del franquisme quedin en l'oblit ja han exhumat 210 cadàvers de republicans enterrats en fosses comunes. Aquestes associacions denuncien que encara no han rebut cap euro del Govern per sufragar aquests treballs.
El 20 de novembre del 2002, el Congrés va aprovar per unanimitat la condemna del franquisme i va instar les institucions a recolzar "qualsevol iniciativa promoguda pels familiars" de les víctimes. Des d'aleshores, les ONG dedicades a la recuperació de la memòria històrica demanen sense èxit fons estatals. L'oposició s'ha sumat a la demanda.
Emilio Silva, president de l'ARMH, explica que la seva associació ha exhumat 205 cossos. Va començar amb 13 a Prioranza, i va seguir amb 19 a Lleó, 103 a Burgos, 30 a Badajoz, 19 a Astúries, 9 a Valladolid, 7 a Toledo, 3 a Àvila i 2 a Guipúscoa. A aquests se n'hi han de sumar 5 a Segòvia, a càrrec del Fòrum per a la Memòria, grup vinculat a IU.

VOLUNTARIS
Segons Silva, el treball s'ha fet gràcies a voluntaris i ajudes de petits ajuntaments i organismes, encara que confessa que la tasca pendent els desborda. La mateixa inquietud té Dolores Cabra, presidenta de l'Associació Guerra i Exili (AGE), que agrupa maquis i brigades internacionals. Cabra demana que el Govern central ajudi a exhumar fosses petites i a dignificar les grans fosses comunes, on l'exhumació és gairebé impossible.
Silva i Cabra recorden que el Ministeri de Defensa està subvencionant els familiars dels soldats franquistes de la División Azul caiguts a Rússia. 1.162 cadàvers ja han estat recuperats de les fosses comunes i enterrats al cementiri de Pankovka (Novgorod), i altres han estat repatriats a Espanya.
El diputat del PP Manuel Atencia precisa que en la moció aprovada el 20 de novembre "no hi havia cap mandat al Govern, perquè el seu àmbit competencial no té res a veure amb les exhumacions". Associacions i oposició consideren que la moció obliga el Govern encara que només sigui a ajudar econòmicament els ajuntaments.


Noticia publicada a la pàgina 16 de l'edició de Diumenge, 10 d'agost de 2003

 

Tornar a pàgina principal