Tornar a pàgina principal
___Arxius amb fons de la Guerra Civil


Archivo General de la Guerra Civil Española de Salamanca.
Aquest Arxiu General està format principalment pels documents que l'exèrcit de Franco obtenia selectivament als diversos fronts durant la Guerra Civil. Aquests documents eren reunits a les "Delegaciones Territoriaels de Recuperación de Documentos" i des d'aquestes enviades a la Delegació de Salamanca, constituint la font bàsica d'informació del "Tribunal Especial para a la Represión de la Masonería y el Comunismo" creat en 1940. Un arxiu d'origen militar i policial amb abundant informació sobre militars republicans i presos polítics.

L'Arxiu s'ha anat enriquint amb adquisicions i donacions d'altres fons documentals relacionats amb la Guerra Civil Espanyola, com l'Arxiu Bruno Alonso, els arxius fotogràfics de Robert Capa, d'Albert-Louis Deschamps, de Kati Horna, dels germans Maig, o els relatius a la Legió Cóndor, Col·leccions de cartells, premsa, i fins i tot fonts d'història oral, relatives a la Brigada Internacional d'Abraham Lincoln i a l'Exili Espanyol a Mèxic.

http://www.cultura.mecd.es/archivos/jsp/plantillaAncho.jsp?id=64

Archivo General Militar de Ávila.
Creat al 1994, el seu nucli inicial esta constituït per l'antic "Archivo Històrico de Campanña", que al 1939 va unificar en un sols arxiu les documentacions militars de l'exercit franquista i del republicà.
Del franquista, es conserva a Àvila la documentació de la Caserna General de Franco i dels seus diferents cossos d'exèrcit, divisions, etc., així com de les unitats de Falange i Requeté, també fons de la "División Azul".
De la zona republicana es conserven papers del "Ministerio de Defensa Nacional" i del "Ministerio de Propaganda", de les Direccions generals de Seguretat i de Carabiners, així com documents de la Generalitat de Catalunya i del Govern basc.

Archivo General Militar de Ávila. Vallespin Nº 9 C.P. 05001 Ávila Tel. 920/252251 Fax. 920/352521
E-mail: ARCHIVOMILITARAVILA@et.mde.es

Archivo General Militar de Guadalajara.
Creat en 1967, conserva la documentació de la Comissió Central de Penes de l'antic Ministeri de l'Exèrcit, que inclouen els expedients de revisió de penes imposades a presos republicans entre 1936-1945 i els de penes de mort commutades en el mateix període, també hi ha fons sobre Presons Militars i Camps de Concentració.

Archivo General Militar de Guadalajara. Av. de el Exercito Nª 2 C.P. 19004 Guadalajara Tel. 949/218218 Fax. 949/213935.

Archivo General Militar de la Marina.
Amb seu a "Viso del Marquès" (Ciudad Real), posseeix la documentació sobre la història naval de la Guerra Civil, procedent del Servei Històric de l'Armada.

Archivo General de la Marina Álvaro de Bazán. Plaza del Pradillo nº 12. C.P.13770 Viso del Marqués (Ciudad Real) Tel. +34 926 336 743 Fax: +34 926 336 595

http://www.ucm.es/info/reclido/es/agm.htm

Archivo historicao del ejercito del aire.
Té la seva seu al "Castillol de Villaviciosa de Odón" (Madrid). Creat en 1972, guarda la documentació de l'aviació franquista i republicana de la Guerra Civil.

Archivo Histórico Nacional.
Té la seva seu a Madrid. Alberga els papers de la "Causa General" (Fiscalía General del Estado, Causa General 1931 - 1950) i els arxius personals de destacades figures com Martínez Barrio i el general Rojo

Serrano, 115. 28006 MADRID Telf.: 917 688 500 Fax: 915 631 199

http://www.cultura.mecd.es/archivos/jsp/plantillaAncho.jsp?id=60

Archivo General de la Administración.
Amb seu a Alcalá de Henares, posseeix els expedients de la depuració franquista de funcionaris a tots els ministeris de la República i la documentació dels judicis del "tribunal Central de Responsabilidades Políticas", la documentació de les extingides institucions franquistes ( Secretaria General del Movimiento, Organitzación Sindical, el Ministerio de Información y Turismo o de la Administració de Justícia), el fons documental de Regions devastades i també un gran fons fotogràfic.

C/ Paseo de Aguadores, 2. 28871 Alcalá de Henares. Telf.: 918 892 950 Fax: 918 822 435

http://www.cultura.mecd.es/archivos/jsp/plantillaAncho.jsp?id=63

Archivo General del Ministerio de Asuntos Exteriores.
Posseeix els fons dels governs franquista i republicà durant la Guerra Civil, i del republicà en l'exili ( 1939-1954).

Dirección: Plaza de la Provincia,1. 28012-Madrid -España. Teléfonos: 34 91 379 9540. / 34 91 379 9210 (Sala). / 34 91 379 9607 (Dirección). Fax: 34 91 366 3953

http://www.mae.es/admon/tipo/templates/htmlcontents/2539.html

Arxius digitalitzats

AER (Archivos Españoles en Red)
Pots fer servir aquest potent cercador per cercar als arxius digitatitzats de Salamanca, Ávila, etc. Els fons consultables son bàsicament, cartells, fotografies i documents escanejats, tambe pots consultar la descripció del conjunt del fons dipositats. És necessari donar-se d'alta primer com a usuari.
http://aer.mcu.es/sgae/index_aer.jsp

Col·lecció històrica complreta de la Gazeta i del BOE de 1870 a 1965.
http://www.boe.es/g/es/iberlex/bases_datos/gazeta.php

Altres arxius.

Arxiu de la Presidència del Govern.
Fons de la "Junta de Defensa Nacional", primer òrgan de la zona franquista.

Ajuntaments i Registres Civils
En molts Ajuntaments i Registres Civils locals es conserven llistats de les persones que moriren o van ser enterrades a la localitat durant el període de la guerra civil i posterior repressió.
També pot ser útil demanar l'expedient de quintes on es pot saber la data del "llamamiento ordinario a filas".
Tambe es pot provar demanar la partida de naixement de la persona desapareguda i comprobar si s'ha fet alguna notacio marginal on consti el lloc de la seva defunció o on va ser anotada aquesta.

- Direcciones y teléfonos de registros civiles por comunidades autonomas, pots fer la teva petició mitjançant e-mail o correu postal (depen de cada lloc)
http://www.justicia.es/portal/public/_s.155/253

Centres Penitenciaris
També en alguns centres penitenciaris es conserven els expedients carcelaris dels presoners republicans amb informació relativa a la seva sentència, trasllats, data i lloc d'execució, o altres, en tal cas es pot demanar copia certificada dels documents a la direcció del centre.
Com és el cas de centre penitenciari de Penent a Lleida , on es conserven fons documentals els quals fan referència al pas de presoners per la presó de Lleida durant el període repressiu (aquest centre de penitenciari va recopilar els arxius de l'antiga presó).

Arxiu Nacional de Catalunya
Dins els "Fons de l'Administració perifèrica de l'Estat", estan els expedients de personal docent (Catalunya), que inclouen les depuracions efectuades al magisteri durant la repressió franquista.
Al mateix arxiu en altres seccions, estan dipositats els fons documentals de la Generalitat republicana des del 14 d'abril de 1931, fins al final de la guerra civil l'any 1939, també la documentació produïda a l'exili durant la dictadura franquista, de 1939 a 1977.
http://cultura.gencat.net/anc/index.htm

Arxiu Municipal de Castellar del Vallès
On esta dipositat "l'Arxiu de l'Exili", aquest arxiu originat per recollir donacions privades, avui els seus fons guarden bàsicament una important quantitat de memòries, tant escrites com sonores (amb més de 40 cintes), així com moltes publicacions dels exiliats (diaris i revistes), que recullen informació sobre la deportació i les camps d'extermini nazis. Arxiu Municipal de Castellar del Vallès, telf: 93.714.46.82.

Audiències Territorials antics Governs Civils, conserven fons relatius a la repressió.

En diferents dependències militars,encara es conserven els consells de guerra contra els vençuts. (regions militars on es varen practicar els sumarísims).

Informació relativa al cos de Carabiners:
ARCHIVO DEL REINO DE VALENCIA

Paseo de la Alameda,
2246010 VALENCIA

Informació relativa al cos de Guardies d'Assalt:
DIRECCIÓN DE LA POLICÍA NACIONAL
División de Personal
Avda.
Pío XII, 5028016 MADRID

Tornar a pàgina principal