Tornar a pàgina principal
_____Noticies

 

El PP impedeix l'anul.lació dels judicis sumaris del franquisme

PLE DEL CONGRÉS DELS DIPUTATS // VÍCTIMES DE FRANCO


FEDERICO PEÑA MADRID

El PP va triturar ahir amb la seva majoria absoluta la proposta del PSOE d'anul.lar tots els judicis sumaris instruïts durant la dictadura de Franco, recolzada per la resta de l'oposició. Els socialistes volien fer coincidir l'acte de desgreuge a les víctimes de la repressió franquista amb el 25 aniversari de la Constitució, el 6 de desembre vinent.
Els populars van titllar la petició de "problema inexistent", i en van justificar el rebuig argumentant que el tema va quedar "tancat" fa un any quan la comissió constitucional del Congrés va fer un "reconeixement moral" als perseguits per la dictadura. El diputat popular Manuel Atencia va acusar els socialistes de recórrer al passat en lloc de plantejar "qüestions de futur".
El PSOE va insistir que "els tribunals del franquisme eren il.legítims", i les seves "normes, il.legals". La diputada socialista Amparo Valcarce va demanar sense èxit al PP que aprofités l'aniversari de la Constitució per "donar la millor lliçó de democràcia" als joves. I, davant la negativa popular, va dir: "Només a qui li pesa el passat tem la memòria".
Manuel Silva, de CiU, va votar a favor de la petició no per passar comptes, va dir, "excepte amb la història", sinó per "tornar el reconeixement moral a tots els represaliats".

El Periódico Dijous, 11 de setembre de 2003

 

Tornar a pàgina principal