Tornar a pàgina principal
_---- NOTICIES

 

FINALITZA LA III. TRAVESSA DE L'EXILI ,"DE L'EXILI A LARESISTÈNCIA"

Amb l'arribada dels expedicionaris a Mataró i altres llocs d'origen,finalitzà ahir a la nit la IIIa. Travessa de l'Exili, que sota eltítol "De l'Exili a la Resistència" ha recorregut del 12 al 15 defebrer alguns dels passos fronterers i camps "d'acollida" de l'any 39per on van passar i van ser ubicats els exiliats.

La travessa partí deBeget el dia 12, recorreguent el coll de Malrem, la Menera, Prats deMolló, el Tech, Arles, Banys d'Arles, Coll del Pou de Neu, les Salinesi la Vajol. Centenars de persones i diverses autoritats de la Catalunya Nord hanparticipat en els actes organitzats al voltant de la travessa, sent dedestacar la trobada de catalans i catalanes del Nord i del Sud en elColl de Malrem; els actes a la Menera i a Prats de Molló; inauguraciódel monument a la Retirada, recepció i trobades a Arles i Banysd'Arles, ...

Durant tot el recorregut es posà de relleu, sovint ambtestimonis directes dels fets, la participació dels exiliats i exiliades en la Resistència Francesa contra l'ocupació alemanya a la II Guerra Mundial, en les xarxes d'evasió i en el suport a activitatsdel maquis a Catalunya.

L'expedició es trobà amb més dificultats de les previstes degut al maltemps, especialment a partir de dilluns dia 14, havent de superarcolls amb més d'un metre de neu acumulada, tempestes de neu, fortsvents i baixes temperatures, condicions que a molts exiliats els hirecordaven, salvant les distàncies, les que patiren l'any 39. Totplegat provocà que s'arribés amb forca retard i ben entrada la nit ala Vajol, darrer objectiu de la ruta.

Marxaires Mataró-CanigóAmics del Camí del NordMataró-la Menera,
16 de febrer de 2005
.

Marxaires Mataró-Canigó: miqueltr@pangea.org
Amics del Camí del Nord: waeles.isabelle@wanadoo.fr
http://avatar.udg.es/~u1052451/ruta_mataro_canigo/presentacio.html

Tornar a pàgina principal