Tornar a pàgina principal
_____Noticies

 

HOMENATGE AMB MOTIU DEL 25È ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ
Les víctimes de Franco critiquen que el PP els giri l'esquena

• L'oposició honra al Congrés més de 350 represaliats per la dictadura
• Els afectats exigeixen al Govern que concedeixi les ajudes promese


RAIMUNDO CASTRO MADRID

La majoria de les 31 associacions de víctimes del franquisme que ahir van assistir al Congrés a l'homenatge que els van dedicar els 11 partits de l'oposició, amb motiu del 25è aniversari de la Constitució, van criticar amb duresa l'absència del PP per impedir que l'acte tingués caràcter institucional. També van reclamar al Govern que compleixi l'acord que va adoptar el Parlament el 20 de novembre del 2002 --amb el suport del PP-- de concedir ajudes als represaliats del franquisme.

UN DIPLOMA NO INSTITUCIONAL
Els representants dels partits de l'oposició (el PSOE, IU, CiU, el PNB, Coalició Canària, el BNG, ERC, ICV, la Chunta Aragonesista, Eusko Alkartasuna i el Partit Andalusista) que van organitzar l'homenatge als represaliats van entregar un diploma als més de 350 convidats seleccionats prèviament per les organitzacions que han reivindicat els seus drets. El diploma reconeix la seva lluita a favor de les llibertats, però, al ser emès per l'oposició, sense el suport del PP, no té caràcter institucional.
Els primers a criticar el PP van ser els partits organitzadors. Jesús Caldera (PSOE), Felipe Alcaraz (IU) i Josep Sánchez Llibre (CiU) van recordar que representen 11,7 milions de vots i van afirmar que al PP "li pesa massa el seu passat".
Iñaki Anasagasti (PNB) va iniciar la ronda d'al.lusions a Luis de Grandes, portaveu del Grup Popular, que va afirmar dies enrere que l'acte era un "revival nostàlgic amb olor de naftalina". Anasagasti va recordar que el PP no ha condemnat l'aixecament del 18 de juliol de 1936 i va afegir: "Benvinguda sigui la naftalina republicana i democràtica davant la naftalina blava i impositiva del PP". El penabista va oferir una altra versió del comunicat de guerra amb què Franco va declarar la seva victòria: "En el dia d'avui, vençuda moralment la dreta del PP, les tropes han ocupat els escons del Congrés. La batalla ideològica per la democràcia continua".
Enric Pubill, de l'Associació Catalana d'Ex Presos Polítics, va recordar que la naftalina serveix perquè les arnes no devorin la roba. "En aquest sentit sí que pot ser que hàgim sigut la naftalina que ha servit per preservar la democràcia", va afirmar.
Santiago Cuervo, de CCOO, va dir que, per les seves crítiques, De Grandes semblava "molt petit", i Dolores Cabra, de l'Associació Guerra i Exili, va sostenir que el PP només pretén seguir dividint Espanya en dues, mentre que José Luis Pitarch, de la Unió d'Excombatents, va qualificar els populars de "tardofranquistes".

LA JUSTIFICACIÓ DEL PP
De Grandes va declarar ahir que mai va voler desqualificar l'acte i que li mereix tot el seu respecte. Va precisar que la seva intenció era destacar que considera "inadequat" que s'hagi relacionat la celebració del 25è aniversari de la Constitució amb l'homenatge als represaliats. A aquest acte no hi va assistir ningú del PP, ni tan sols representants d'aquest partit a la Mesa del Congrés.
Els portaveus de les associacions van reivindicar les diferents ajudes que el PP es va comprometre a atorgar per desenterrar afusellats pel franquisme i per apujar les pensions als nens de la guerra després d'aprovar-se al Congrés una resolució de condemna de la dictadura el 20 de novembre del 2002. Els afectats van denunciar que el Govern encara no hi ha destinat ni un sol euro.


El Periódico Dimarts, 2 de desembre de 2003

 

Tornar a pàgina principal