Tornar a pàgina principal
_____Noticies

 

Les restes de la guerra combaten l'oblit (Diari d'Igualada).

Pujalt preserva les restes del campament del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República

No són gaires. Però amaguen molts secrets. Els vestigis de la guerra civil a l'Anoia oscil·len entre la pols de l'oblit i la necessitat de preservació. Diari d'Igualada ha visitat alguns d'aquests escenaris bèl·lics per descobrir què en queda dels refugis antiaeris, dels campaments per als soldats republicans o dels ponts que no van arribar a fer volar mai.

MAGDA BARTROLÍ
Igualada

L'aeròdrom d'Òdena, les restes del campament de l'Exèrcit Po pular de la República a Pujalt, una quinzena de refugis antiaeris escampats per la comarca, les fosses de soldats republicans a Castellolí i el Bruc o una colònia infantil a les Colomines, a Santa Maria de Miralles... Són una part del patrimoni que va generar la guerra civil espanyola a la comarca, que ha anat caient en l'oblit.

L'historiador igualadí Miquel Térmens, autor de pràcticament l'únic llibre sobre el tema a Igualada -Revolució i guerra civil a Igualada (1936-1939)- explica que "en aquest tema hi ha hagut molt oblit i per molts historiadors el més còmode és no tractar aquestes èpoques recents".

Tant ell com la resta d'historiadors consultats per dur a terme aquest reportatge coincideixen a assenyalar que aquests vestigis de la guerra civil no són gaire nombrosos, perquè "aquí vam es tar a la rereguarda de la guerra". Tots ells apunten cap a Pujalt, quan han de destacar l'element més emblemàtic d'aquestes restes. Aquí s'hi va aixecar el campa ment d'instrucció del XVIII cos de l'exèrcit popular de la República i van rebre-hi instrucció uns quants soldats de la cèlebre Lleva del Biberó. Ara l'Ajuntament de Pujalt vol preservar aquestes restes i construir-hi un Historial de l'exèrcit republicà per donar a conèixer l'organització i vida quotidiana d'aquests soldats durant la guerra civil. L'alcalde, Antoni de Solà, té clar que "de la mateixa manera que a Europa es conserva la memòria històrica de la primera i segona guerra mundial, aquí hauríem de conservar la de la guerra civil".

A la resta de la comarca de l'A noia, però, el patrimoni que ha generat la guerra civil ha caigut en l'oblit. L'exemple més clar, els refugis antiaeris que es vancons truir a diversos pobles per prote gir la població de possibles atacs aeris.

Veure el reportatge sobre el camp de treball a Pujalt

Tornar a noticia anterior

 

Tornar a pàgina principal