Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

El Govern recela d'obrir més fosses de la guerra civil

Apel.les Carod diu que la Generalitat "no omplirà Catalunya de forats"

ANDREAS GONZÁLEZ
BARCELONA

La primera fossa comuna de la guerra civil oberta per la Generalitat a la comarca d'Osona podria ser també "l'última". Així ho va reconèixer ahir a aquest diari el secretari de coordinació interdepartamental de la Generalitat, Apel.les Carod, que va recalcar que aquesta exhumació no pressuposa en absolut que l'Administració hagi decidit desenterrar noves restes, tot i que tampoc ho descarta del tot en casos concrets.
La Generalitat va comunicar dilluns que havia recuperat, a manera de prova pilot, ossos de sis soldats republicans i un civil enterrats en una rasa al costat d'una masia d'Osona. Carod, responsable de la comissió interdepartamental de fosses comunes del Govern català, va dir ahir que la Generalitat "no omplirà Catalunya de forats" buscant desapareguts i que només està disposada a "estudiar" i potser autoritzar exhumacions quan hi hagi un protocol, una petició formal de familiars i la fossa estigui perfectament documentada. Aquests requisits ja es donen en diversos casos, segons diu l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya (ARMHC).

FAMILIARS MOLESTOS
Carod va destacar que, a Catalunya, la majoria de fosses són de soldats anònims i no de "veïns afusellats" i perfectament identificats, i que això aconsellarà en molts casos "dignificar" els llocs d'enterrament en lloc de recuperar les restes.
El president de l'ARMHC, Manuel Perona, va avançar ahir que demanarà una entrevista amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, per conèixer de primera mà si les afirmacions d'Apel.les Carod responen a "una opinió personal" o al criteri oficial de la Generalitat.
Perona va recordar que la seva associació ha aportat gairebé la meitat dels 700 noms que figuren al cens de desapareguts de la Generalitat, tot i que, segons Carod, això no pressuposa que hagi d'influir en les actuacions de l'Administració.

Noticia publicada a la pàgina 018 de l'edició de Dimecres, 14 de juliol de 2004 de El Periódico.

Tornar a pàgina principal