Tornar a pàgina principal
_____Notícies


www.catalunyainformacio.com
12/07/2004 17:09


El govern català exhuma la primera fossa comuna de la Guerra Civil a la comarca d'Osona

S'han trobat les restes de 7 soldats republicans.El govern ha exhumat una primera fossa comuna de la Guerra Civil a la comarca d'Osona, a prop d'una masia, segons ha pogut saber Catalunya Informació. La rasa es va obrir al juny i s'hi van trobar les restes de 7 soldats republicans, que ara s'estan identificant. La prova pilot s'ha fet amb motiu de la moció aprovada al Parlament el 27 de març de l'any passat, que instava l'executiu català a elaborar un cens de desapareguts pel franquisme, i la localització i exhumació de fosses comunes.

Els treballs d'exhumació d'aquesta primera fossa prop d'una masia a la comarca de l'Osona el juny passat van anar a càrrec de Josep Arimany, director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya. Arimany ha explicat que dels resultats d'aquesta prova pilot se'n despendrà un protocol d'obertura de fosses comunes.

Els cossos correspondrien a set soldats republicans en retirada. L'informe final d'aquesta prova pilot, que s'espera tenir al setembre, servirà de base per elaborar un protocol que reguli el procés d'obertura de les fosses comunes. A hores d'ara, el govern ja hi està treballant i preveu tenir a punt aquest protocol d'exhumacions a finals d'any o principis de l'altre.

Una moció aprovada al Parlament el 27 de març de l'any passat va instar a l'executiu català a eleaborar un cens de desapareguts pel franquisme i a localitzar i exhumar les fosses comunes.

Segons que ha explicat el conseller en cap, Josep Bargalló, el Govern espera disposar de l'informe complet el mes que ve de setembre i, a partir dels seus resultats, elaborarà un protocol que es podrà aplicar a partir de l'any vinent per obrir altres fosses comunes.

A Catalunya hi ha localitzades 150 fosses comunes de la Guerra Civil, que contenen les restes d'entre dos i 600 persones cadascuna i, segons que ha dit Bargalló, la intenció de la Generalitat "no és obrir-les totes", sinó "disposar d'un protocol que aclareixi quins requisits cal complir perquè les empreses privades, municipis o universitats que ho sol·licitin obtinguin el permís per exhumar els cadàvers".

Aquest protocol protegirà les fosses comunes, "com es fa amb el patrimoni arqueològic, de manera que si s'ha de fer obres en una zona on hi ha restes humanes l'empresa estigui obligada a exhumar els cadàvers i realitzar les proves pertinents", ha aclarit Bargalló.

El protocol establirà també la forma d'exhumació i el mètode d'identificació dels cadàvers que s'ha d'utilitzar. "Abans hi havia una comissió que donava els permisos de manera aleatòria, però des que vam arribar al poder s'han paralitzat els permisos a l'espera dels resultats d'aquesta prova pilot, que fins ara hem mantingut en secret perquè és un tema que aixeca moltes sensibilitats", ha explicat el conseller en cap.

 

El Govern recela d'obrir més fosses de la guerra civil El Periódico 14/07/04


Tornar a pàgina principal