Tornar a pàgina principal
_____Notícies


Concert multitudinari per homenatjar els republicans

• Més de 300 lluitadors per la democràcia van ser convidats a l'acte


LUZ SANCHIS
MADRID

L'ajuntament de la localitat madrilenya de Rivas-Vaciamadrid va intentar pagar ahir una part del deute moral que es deu als republicans. Ho va fer amb un concert homenatge al poliesportiu municipal, al qual van assistir diversos milers de persones que van acompanyar uns convidats molt especials: més de 300 persones, moltes octogenàries, que van defensar la causa republicana a la rereguarda o al front.
Els homenatjats van arribar al concert des de diverses ciutats espanyoles gràcies a l'ajuda d'associacions que treballen per la recuperació de la memòria històrica. Per la seva avançada edat, els van haver de fer seure a l'ombra fins que el sol va donar treva. Duien insígnies, banderes republicanes i molta emoció continguda. Hi van faltar els nens de la guerra, dispersos per tot el món.
"Aquest acte arriba tard, massa tard", es queixava Jesús de Cos, comandant de l'Exèrcit Republicà, que va patir 38 anys d'exili. Era el retret de tots. La majoria ha intentat inculcar els ideals pels quals van lluitar als seus néts, perquè saben que són els únics dipositaris de la memòria de la repressió franquista.
Hi van posar la música, entre altres, Lluís Llach, Luis Eduardo Aute, José Antonio Labordeta i Paco Ibáñez. De la paraula --van llegir versos i manifestos-- se'n van ocupar persones del món de la cultura com els actors Juan Diego, José Sacristán i Pilar Bardem, i les escriptores Almudena Grandes i Rosa Regàs.


Noticia publicada a la pàgina 020 de l'edició de Dissabte, 26 de juny de 2004 de El Periódico.


Dos exemples de la repercussió internacional d'aquesta notícia (ARMHC).

 

Tornar a pàgina principal