Tornar a pàgina principal
_____Noticíes

 

Benvolguts amics i amigues,

Us volem agrair la confiança que heu donat en aquesta Associació. Sabem que molts de vosaltres voleu cooperar activament per la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i, que encara no heu tingut aquesta possibilitat.

Des de la nostra constitució hem fet un llarg camí, molt intens, molt emotiu i molts bons amics.

Hem treballat amb una part institucional totalment en contra i obstruccionista davant d'allò que creiem que cal fer. Ara posem moltes esperances en el Govern de la Generalitat de Catalunya constituït ahir.

Sabem que el camí és llarg, que hi ha molta feina per fer i que haurem de posar molta paciència si des de la Generalitat de Catalunya les coses són més lentes del que tots voldríem. Hem de donar temps perquè la nova Generalitat de Catalunya es reestructuri internament, d'això en som molts conscients i per tant, els oferim el nostre suport i paciència, ara estem pel bon camí.

Aquesta setmana per l'Associació ha estat inoblidable, perquè hem iniciat l'excavació en la població d'Òdena de la qual us informem tot seguit.

 

EXHUMACIÓ DE LA FOSA COMUNA SITUADA EN LA POBLACIÓ D'ÒDENA, EL 18 DE DESEMBRE DE 2003.

Sota la direcció de l'equip de les Universitats Rovira i Virgili de Tarragona i de la Universitat de Barcelona, dirigits per el doctor Robert Sala, s'ha iniciat l'excavació de l'indret on presumptament es troben les restes ósses d'un soldat de l'exèrcit de la República.

Aquesta excavació s'ha fet després d'un llarg procés administratiu: conveni de col·laboració i cooperació amb l'Ajuntament d'Òdena, autorització del propietari del terreny, autorització del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 d'Igualada, declaració jurada d'un testimoni dels fets i el conveni que té subscrit aquesta Associació amb la Universitat de Barcelona.

S'ha fet considerant la possibilitat que fora massa tard perquè tant l'orografia del terreny, les característiques calcàries del substrat i la degradació produïda per ser una espai d'ús de trial de motos, podria donar com a resultat que aquell s'hagués malmès.

Les nostres impressions més negatives s'han produït i inicialment no s'ha fet cap troballa. Ara bé, aquesta actuació ha tingut el seu resultat positiu, en concret, una població que fins el dia d'avui no havia parlat mai d'aquesta qüestió i davant dels fets ens ha explicat molt d'aquells dies. De fet, no és una fosa d'un soldat sinó de dos soldats que en retirada foren morts per les tropes insurrectes.

L'exhumació es troba en fase de més investigació i s'ajorna els treballs físics fins avaluar nous elements informatius que ajudin molt més en la trobada final.

Us expliquem tot això perquè creiem que era necessari fer-ho, perquè cal agrair i MOLT el suport que hem rebut des del primer dia de l'Ajuntament d'Òdena, especialment, en el senyor alcalde que és tot un exemple de bon talant que ha d'existir en les institucions municipals i les entitats socials que treballem per la recuperació de la memòria històrica de Catalunya.

Com us diem, estem en una fase d'ajornament en la continuïtat de l'exhumació de la fosa fins nous elements historiogràfics. Ara ja sabem que és de dues persones.

Esperem que en un futur breu puguem donar-vos notícies del resultat final.

Si tot segueix segons les nostres previsions el proper any amb les noves actuacions previstes ja podrem oferir-vos participació activa en les excavacions.

Fins ara no ha esta possible i us demanem la vostra comprensió.

Rebeu tots i totes la nostra més estimada consideració.

Desembre de 2003
Manuel Perona. President de l'ARMHC

 
Tornar a pàgina principal