Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

Vilafranca del Penedès homenatjarà els 268 soldats de la Guerra Civil enterrats en una fossa i en difondrà els noms

La llista s'afegirà al cens general per facilitar la recerca de desapareguts

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès millorarà l'entorn de la fossa comuna on hi ha enterrats 268 soldats morts durant la Guerra Civil i difondrà els noms d'aquests combatents a través de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, per facilitar la recerca dels familiars que busquen el seus desapareguts. Una acció que «servirà per a la reparació moral de les víctimes», segons explica la regidora de Serveis Funeraris, Anna Girona.


ALBERT MERCADER Vilafranca del Penedès

La fossa comuna del cementiri de Vilafranca va rebre el primer combatent mort l'agost de 1937 i no va parar d'omplir-se fins al març del 1939, dos mesos després que les tropes franquistes ocupessin la ciutat, el 21 de gener. Durant aquest temps els responsables de l'hospital militar de la regió número 10 -que des de fa anys està ocupat per la residència d'avis Mare Ràfols- van anar registrant els noms dels ferits que van acabar morint i anant a la fossa. Els estudiosos locals Ramon Arnabat i Jordi Valls acaben de recollir les dades de la major part dels 268 combatents i ho han comunicat a l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya perquè incorpori la llista en el cens que té el col·lectiu, amb 6.900 noms de desapareguts. La llista, que pròximament es donarà a conèixer a través d'Internet, té la intenció d'ajudar les famílies que busquen pistes sobre familiars desapareguts durant la Guerra Civil i dates posteriors. El president de l'associació, Manuel Perona, destacava ahir la implicació de la societat vilafranquina en la voluntat de recuperar la memòria dels oblidats. «És significatiu que hagi estat l'Ajuntament qui hagi ofert aquesta llista per iniciativa pròpia.» «Mentre que molts municipis obliden els seus morts, Vilafranca els recorda», deia. Perona confirmava que la llista s'afegirà als 8.000 noms que té el col·lectiu i que ara s'estan introdint a la base de dades.
Els estudiosos que han recollit les dades presenten el pròxim 19 d'abril el llibre El cementiri de Vilafranca del Penedès, en què s'explica la història de la fossa comuna

El punt 03/04/2004

Acte i roda de premsa en la seu de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

 

Tornar a pàgina principal