Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

ANIVERSARI DE L'INICI D'UNA BATALLA HISTÒRICA
Els brigadistes tornen a l'Ebre 65 anys després

• La Terra Alta i 16 municipis francesos homenatgen els excombatents
• Els assistents llancen clavells al riu en memòria dels caiguts en la contesa

Miravet 05/07/1938
Miravet 05/07/2003

Unitats republicanes travessen el riu al seu pas per Miravet durant la batalla de l'Ebre. Foto: JOAN PUIG


Un grup de brigadistes travessen en barca l'Ebre, ahir a Miravet, un dels enclavaments de la batalla. Foto: JOAN PUIG


SÍLVIA BERBÍS MIRAVET

Setanta supervivents de les Brigades Internacionals, procedents d'una vintena de països, que van lluitar en suport de l'Exèrcit republicà durant la guerra civil espanyola, van travessar ahir l'Ebre, al seu pas per Miravet, per commemorar el 65è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre, la més tràgica de la contesa. Els que ahir van reviure el sagnant episodi són solament uns pocs dels aproximadament 32.000 brigadistes que van combatre al costat de la República.
El pas de l'Ebre, aquesta vegada en barcassa i no a peu com va passar el 25 de juliol de 1938 a la matinada, va ser un dels actes més emotius de l'homenatge als brigadistes que continuarà avui a la Terra Alta, organitzat per l'associació Terre de Fraternité-Terra de Germanor, que agrupa cinc poblacions de la comarca i 16 del sud de França.
Els veterans excombatents, portant velles insígnies i fent onejar banderes tricolor, fins i tot alguna de comunista, van llançar al riu desenes de clavells en memòria dels seus companys morts en la batalla. Uns 100.000 homes dels dos bàndols van morir o van resultar ferits.

ORGULL "Per mi, aquest riu és el punt culminant de la lluita contra el feixisme, perquè entre les seves aigües ha corregut molta sang. Per això, quan mori vull que tirin aquí les meves cendres", va afirmar George Sossenko, un francès que es va allistar a les Brigades als 16 anys.
Al seu costat, el nord-americà Moo Fishman, que va perdre una cama en la batalla, assegurava que "cap brigadista ha lamentat mai haver participat en una guerra que va permetre obrir els ulls al que el feixisme preparava per a la humanitat: la segona guerra mundial".
L'acte central de la commemoració tindrà lloc avui a Corbera d'Ebre. Hi participaran més de 200 excombatents, a més d'expresos polítics i membres de la resistència francesa amb els seus familiars.

ESCÀS SUPORT Josep Lluís Gamero, un dels portaveus de Terra de Germanor, va lamentar ahir l'escàs suport econòmic brindat per les administracions per celebrar l'homenatge: 20.200 euros (3,3 milions de pessetes) de la Generalitat i 1.500 (250.000 pessetes) de la Diputació de Tarragona. Aquestes xifres han obligat els exbrigadistes a pagar-se el viatge i l'allotjament.

El Periodico de Catalunya 05/07/2003

 

Tornar a pàgina principal