Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

INICIATIVA AL CONGRÉS PER RESTITUIR LA DIGNITAT DE LES VÍCTIMES DE LA DICTADURA
El PSOE exigirà a Aznar que anul.li totes les sentències del franquisme

• Instarà el Govern a promoure una llei de decisions injustes en el 25è aniversari de la Constitució
• Els socialistes proposen que el text reconegui que els tribunals de la dictadura eren il.legítims


ANDREAS GONZÁLEZ BARCELONA

El PSOE proposarà que els 25 anys de Constitució, que es compleixen el pròxim 6 de desembre, serveixin per saldar, una vegada per totes, el deute moral de la democràcia amb les víctimes del franquisme. Amb aquest objectiu, el Grup Socialista ja ha presentat al registre del Congrés una iniciativa perquè es debati a la Comissió Constitucional de la Cambra baixa, que emplaça el Govern de José María Aznar a presentar abans de sis mesos un projecte de llei que anul.li automàticament tots els processos sumaris de la dictadura.
La intenció del PSOE és que, coincidint amb el 25è aniversari de la Carta Magna, es reconegui per llei que els 150.000 afusellats i les més de 500.000 persones privades de llibertat, com a conseqüència dels processos sumaríssims duts a terme pel franquisme, van ser víctimes de resolucions injustes, dictades per uns tribunals que eren il.legítims, i que, en conseqüència, quedin anul.lades de manera automàtica la totalitat de les sentències.

MÀXIM CONSENS
La diputada Amparo Valcarce, firmant de la proposició, datada simbòlicament el 18 de juliol passat, va explicar a aquest diari que el PSOE buscarà "un ampli consens" entre les diferents forces polítiques perquè s'admeti que "el primer quart de segle de la Constitució no es pot celebrar, si no hi ha un reconeixement moral dels danys causats a milers de ciutadans" per la dictadura. El 20 de novembre de l'any passat, el PP va condemnar per primera vegada el cop militar del 18 de juliol de 1936 al recolzar al Congrés un text que va ser aprovat per unanimitat. El partit d'Aznar, però, ha rebutjat després complir en ajuntaments com els de Toledo i Aranda de Duero (Burgos) un dels punts de la resolució, que instava l'Administració local a cooperar en la localització de fosses comunes.

L'EXEMPLE ALEMANY
El PSOE vol ara que el consens obtingut al Congrés per condemnar el franquisme s'estengui a l'anul.lació de les resolucions judicials, i que per fer-ho se segueixi el model alemany. El 1998, el Bundesrat (Senat) va aprovar per unanimitat la llei de derogació de resolucions injustes nacionalsocialistes, que va anul.lar les sentències dictades entre el 1933 i el 1945 pels tribunals de la dictadura nazi per raons polítiques, militars, de raça, religioses o ideològiques. La derogació també va afectar les víctimes de les "decisions d'esterilització" dels jutjats de salut nazis, sobretot deficients físics i mentals.

CAUSA GENERAL
En el cas espanyol, la proposició socialista defensa que s'anul.lin les sentències dictades en aplicació de la llei de responsabilitats polítiques del 1939, la llei de jurisdicció antimaçònica i anticomunista del 1940, o les que van ser dictades pel restablert Tribunal d'Honor o com a conseqüència de la Causa General, un procés informatiu obert a partir d'aquell any pel ministeri fiscal sobre "la dominació roja a Espanya", i que va suposar l'obertura de consells de guerra contra tota persona que hagués col.laborat amb la República o fos sospitosa d'haver- ho fet.
La iniciativa socialista qualifica de "sarcasme" que els rebels contra la República condemnessin pel delicte de rebel.lió els que es van mantenir fidels a les lleis i els principis constitucionals. Aquestes condemnes injustes, assenyala el text, "van ser actes sota un aparent aspecte pseudo-jurídic que ha de ser destruït (...) des de la legalitat democràtica".

ENTREVISTA AMB PIQUÉ
El text ja ha rebut el suport d'entitats com l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, que sol.licitarà una entrevista amb el ministre i president del PPC, Josep Piqué, per demanar-li que convenci el Grup Popular perquè doni suport a la iniciativa.
La proposició del PSOE també insta el Govern a facilitar l'accés de familiars i estudiosos als sumaris dels represaliats de la guerra civil que hi ha dipositats en arxius civils i militars. En aquest sentit, se l'emplaça a arxivar i conservar de manera adequada els sumaris, en col.laboració quan sigui necessari amb les comunitats autònomes.


El Periodico 27/07/2003

Proposició no de llei a debatre

 

Tornar a pàgina principal